måndag 24 maj 2010

Presskonferens 3 juni: Reko presenterar Sveriges mest Reko konstinstitution 2010 och Reko-rapporten


Kallelse till presskonferens

Datum: 3 juni 2010

Tid: kl. 09.00

Lokal: Hotell Scandic Malmen, Götgatan/Medborgarplatsen, Stockholm


Baserat på data som samlats in under 2009 har Reko kartlagt villkoren bakom konsten på 86 konsthallar och museer i Sverige. Bilden som träder fram är mycket brokig. De konstinstitutioner som erbjuder tillräckligt bra villkor blir Reko-märkta. Reko kommer på presskonferensen att dela ut Reko-priset 2010 till Sveriges mest Reko konstinstitution. En representant för den vinnande institutionen kommer att närvara. Utöver att presentera vinnaren och de Reko-märkta institutionerna kommer vi på presskonferensen även att gå igenom huvudresultaten i Reko-rapporten 2010.


Reko undersöker arbetsvillkoren för svenska konstnärer som ställer ut vid landets konstinstitutioner och har skapat en ”rättvisemärkning”, Reko-märkningen. Vi har bland annat undersökt om det upprättas skriftliga avtal, om konstnärerna får sina kostnader betalda, och om det betalas korrekta utställningsarvoden.


Ett Reko-index visar arbetsvillkoren för konstnärer vid de konsthallar och museer som vi undersökt. Datan har sammanställts, analyserats och offentliggörs vid presskonferensen i form av Reko-rapporten 2010. Kriterierna för indexet och Reko-märkningen bygger huvudsakligen på det nya statliga utställningsavtal (MU-avtalet) som började gälla den 1 januari 2009. Reko-rapporten 2010 kommer att delas ut på presskonferensen och kommer efter lanseringen också gå att ladda ner på Rekos hemsida, www.projektreko.org.


För anmälan till presskonferensen samt mer information kontakta: Jan Rydén, jan(at)projektreko.org, 0704-13 82 30, eller Erik Krikortz, erik(at)projektreko.org, 0768-38 95 69.


Reko är ett oberoende konstprojekt som drivs av föreningen c/o konst med stöd av Framtidens kultur, Statens kulturråd och Västra Götalandsregionen.


Presskonferensen sponsras av Hotell Malmen.

"Scandic Malmen genomgår en total förvandling och har på kort tid etablerat sig som den självklara mötesplatsen på Södermalm. Färg, form och kreativitet lockar in dig i hotellet, musiken flödar i alla vrår och sätter sin starka prägel på stämningen. Välkommen till Scandic Malmen, besök hotellets hemsida www.scandichotels.se/malmen"

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar