måndag 20 juni 2011

Nya Rekorapporten släpps!

Kallelse till presskonferens
Datum: 21 juni 2011
Tid: kl 10.00
Lokal: Scandic Malmen, Götgatan 49-51, Stockholm

Reko har för andra året i rad undersökt konstnärernas arbetsvillkor på våra museer och konsthallar. Institutionerna rankas i ett Rekoindex och de som ger goda villkor Rekomärks. På presskonferensen presenterar vi “Rekorapporten 2011” och delar ut pris till chefen för Sveriges mest Reko konstinstitution. Förra årets Rekorapport genererade ett brett intresse och gav stort eko bland landets konstinstitutioner.

- Vi ser intressanta förändringar jämfört med fjolårets Rekorapport, men inte i enbart positiv riktning. Rapporten visar att behovet av transparens och öppen diskussion består, säger Erik Krikortz, en av Rekos grundare.

Genom att ta fram ett unikt faktaunderlag bidrar Reko med ett verktyg som kan användas av institutioner, konstnärer och politiker för att professionalisera den svenska konstscenen.

Uppgifterna som ligger till grund för Rekos analys lämnas av både konstnärer och institutioner. Bedömningskriterierna bygger till stor del på det nya statliga utställningsavtalet, MU-avtalet, som trädde i kraft den 1 januari 2009. Nästan samtliga undersökta institutioner är statliga, kommunala eller finansieras huvudsakligen med offentliga medel.

Kraven som Reko ställer är givna i andra branscher; skriftliga avtal, betalt för utfört arbete, ersättning för utlägg, upphovsrättslig ersättning etc. För konstnärer är dylika självklarheter (och livsnödvändigheter) oftast bara en önskedröm – även för landets mest etablerade konstnärer, som ställer ut på de största institutionerna.

Samtidigt växer efterfrågan på konst, numera en av samtidens mest populära kulturformer. Enbart i Stockholm har det under senaste året etablerats flera nya arenor, t.ex. Sven-Harrys konstmuseum, Marabouparken och Fotografiska.

- Utställningar på museer och konsthallar är en arbetsmarknad för konstnärerna och bör inte ses som marknadsföring för eventuell framtida försäljning, säger Krikortz vidare.

Rekorapporten 2011 kan efter presskonferensen laddas ner på www.projektreko.org. För anmälan till presskonferens kontakta Erik Hall: erik.hall@projektreko.org, 0736-53 23 46. För intervjuer kontakta Erik Krikortz: erik@projektreko.org, 0768-38 95 69.

Reko är ett konstprojekt som startades av Erik Krikortz, Jan Rydén och Tanja von Dahlern. Sedan 2011 drivs det av Konstfrämjandet med stöd av KUN och Statens kulturråd. Presskonferensen sponsras av Scandic Malmen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar